JOSEP MARIA FARRÀS
Terrassa, 1943. És un jazzman format en el marc del Club de Jazz d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals, que s'ha destacat sempre per una sonoritat potent i agressiva, i una versatilitat estilística, que li ha permès col·laborar amb bons resultats en formacions de jazz tradicional - com la Jai Jazz Banda- i en grups més propers al bop i les seves ramificacions posteriors.
Amb tot, és en aquest darrer terreny que el trompetista terrassenc se sent més còmode i en el que les seves qualitats com a instrumentista i la seva imaginació com a improvisador han donat els millors resultats. Admirador de Gillespie i, especialment, de Clifford Brown, és posseïdor d'un so brillant, que sap arriscar en els registres més aguts, però que també sap contenir, carregant-lo de lirisme en les balades i temps lents.
El 1972, Josep Mª Farràs va obtenir un doble premi al concurs de grups no professionals del Festival de Jazz de Donostia, com a membre de la formació terrassenca Modern Jazz Quintet.
Sense haver abandonat mai la condició d'amateur, però amb més de trenta anys d'experiència a sobre els escenaris, Farràs va ser membre de grups creats a l'entorn del Club Jazz Terrassa a mitjans dels 60 com The Blues Angels, Modern Jazz Quintet, Ramon Farran Jazz Sextet o Mainstream Jazz Group, amb els qui va participar en Jam Sessions al costat de Johnny Griffin, Slide Hampton, Bobby Jones, Pony Poindexter, Tete Montoliu i d'altres. Així comença a participar en diversos festivals de jazz com el de Terrassa, Barcelona, Cardedeu, Pau, etc. i grava el disc "Pony Poindexter a Barcelona" i la "Jam Sessions al Natural" amb el Modern Jazz Quintet.
És considerat un dels millors trompetes del país, el mateix Tete Montoliu el sol·licitava sovint. Per aquests temps funda també el Quintet d'Egara amb Josep Puigbó, Xavi Ortiz, Adrià Font i Joan Albert.
Amb la Vella Dixieland ha realitzat un tour per tot Europa i ha actuat en el Festival de Jazz d'Edimbourg (estiu'96) i al de New Orleans el 99.

Diari AVUI 29.12.2000                         1980                            Revista JAÇ - primavera 2005

              

el CD-DVD


tornar